Започна въздушното гасене на пожара над Рилския манастир

Десислава Панайотова-Янкова
21.08.2012
размер на текста:

Интензивното гасене на огромния пожар над Рилския манастир по въздух вече е факт. Двата хеликоптера, които сутринта пристигнаха за да угасят другия пожар-в общинската гора на Кочериново при язовир Калин, се върнаха над Рила планина след като се наложи да заредят гориво.
Рилци се радват като деца по улиците и проследяват пътя на хеликоптерите, които зареждат вода от микроязовир край града. С участието на машините на Министерство на отбраната шансовете за локализирането и погасяването на огъня, обхванал вече над 150 декара, са значително по-големи.
Министър Мирослав Найденов, който пристигна по спешност на мястото на бедствието по покана на игумена на Светата обител епископ Евлогий вече си тръгна от манастира. Хеликоптерите се включиха в гасенето на високопланинския пожар в природния парк именно след намеса на министър Найденов, след като от неделя до днес пожарната отказваше да даде становище за започване на въздушно гасене.
И ако експертите, които са на място дават уверение, че гората при язовир Калин ще се възстанови за няколко години, тъй като огънят там беше низов, то 150-те декара стари гори в местността Празна торба за напълно загубени.
„Благодаря за намесата на министър Найденов. Щетите са огромни. Нека пожарът бъде напълно погасен и тогава ще може да кажем повече, но ще трябват столетия за възстановяване на засегнатия участък. Сега важното е да не се допусне разрастването на пожара и да бъде угасен възможно най-бързо. Пак казвам, че ние поискахме помощ още в неделя”, коментира за dennews.bg епископ Евлогий.
Както писахме, като основна версия вече се налага тази, че пожарът е причинен от бракониери на елени. Именно затова игуменът ще поиска по-строг контрол на влизането в природния парк.
Под планината пък вече започва да се говори и за възможно участие на дървената мафия на фона на засиления интерес за евтин български материал от страна на Гърция.
Според местни след потушаването на огъня ще започне масова сеч и износ на материал за огрев към Гърция, което иначе е невъзможно в границите на природния парк.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети