Министър Найденов пътува към пожара над Рилския манастир по настояване на игумена

Десислава Панайотова-Янкова
21.08.2012
размер на текста:

Министър Мирослав Найденов пътува към пожара над Рилския манастир, който бушува от неделя и вече се простира на над 150 декара стари гори, собственост на Светата обител. Намесата на министъра на земеделието и горите е по искане на игумена на Рилския манастир епископ Евлоги, който от неделя безуспешно настоява за намесата на хеликоптери.
„Министър Найденов първо ще провери ситуацията на място, а след това ще дойде и до манастира. Изключително трудна ми беше комуникацията с пожарната, от където продължават да настояват, че няма нужда в гасенето да се включат хеликоптери, макар ние и горските да настояваме за това от неделя”, коментира за dennews.bg дядо Евлоги.
Над Рила планина вече кръжат два хеликоптера, които успяха да локализират пожара в общинската гора на Кочериново само с 10-ина курса, увери кметът на общината Иван Минков, който е на мястото на бедствието. По негова информация машините вече започват курсове и над огромния пожар в природен парк „Рилски манастир”.
Кметът на Рила Георги Кабзималски, който по-рано днес бе готов да се моли лично на пилотите да направят курсове и над огъня в природния парк продължава да негодува срещу забавянето на въздушното подкрепление.
Не е ясно все още по чия заповед хеликоптерите започват облитането на високопланинския пожар, но рилци, които от неделя плачат за гората на св. Иван Рилски вече си отдъхнаха.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети