Пожарът над Рилски манастир се разпростря на над 150 декара

Десислава Панайотова-Янкова
21.08.2012
размер на текста:

Пожарът над Рилския манастир, който гори от неделя, вече е обхванал над 150 декара стари гори, собственост на Светата обител и Природен парк „Рилски манастир”.
Тревогата на местните хора и духовниците нараства с всяка изминала минута, но пожарната все още не дава становище в акцията да бъде включен хеликоптер.
Помощ по въздух се иска вече втори ден, включително от лесовъдите на Рилския манастир, горските и ръководството на природния парк, кмета на Рила и доброволците, за които е видно, че гасаческите групи са безсилни по суша.
Абсурдът се дължи на законовата промяна, според която при горски пожар водеща е пожарната и спасителните акции се ръководят от нея, без значение от мението на другите страни.
Според кмета на Рила Георги Кабзималски, ако в гасенето не се включи хеликоптер до вечерта огънят ще обхване над 300 декара и пожарът тогава наистина ще бъде локализиран. Но не от пожарникарите и гасаческите групи, а от природата, тъй като пламъците ще стигнат до река Илийнска. Щетите обаче ще са огромни, защото стихията поглъща вековни гори от бор, смерч и бук.
По данни на ОД МВР-Кюстендил към 4 часа сутринта към пожара са извозени 60 пожарникари, служители на Национален парк „Рила”, горски и доброволци.
Хеликоптер от авиобазата в Крумово вече лети към другия пожар в Рила планина, този в района на язовир Калин. Както първи ви съобщихме пожарът тръгна в късния следобед вчера на фона на бедствието в природния парк и пожара между общините Кочериново и Бобошево.
Снощи огънят беше обхванал 20 декара от общинската гора на Кочериново. През нощта пламъците са се превхърлили към горските масиви, собственост на Рилския манастир, а засегнатата площ вече е 50 декара. От сутринта на място са над 100 пожарникари, горски, общински служители и доброволци. На място са кметът на Кочериново Иван Минков и областния управител Владислав Стойков.
Прогнозите за овладяването на стихията са оптимистични. Смята се, че с помощта на хеликоптера до вечерта пожарът ще бъде овладян. Хеликоптерът за бедствието в Калин бе отпуснат толкова бързо, защото е по искане на община Кочериново, като собственик на гората. В този случай не се иска и чака мнението на пожарната.

 

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети