100 декара са изпепелени в Рила, гори и буковата гора

Десислава Панайотова-Янкова
20.08.2012
размер на текста:

Пожарът в Рила планина гълта живи, стари гори.

Над 100 декара гора са засегнати вече от огромния пожар на територията на Природен парк „Рилски манастир” и на границата на национален парк „Рила”. Огънят се разпространява изключително бързо и вече е обхванал не само иглолистна, но и букова гора с дървета на по 100-200 г. Все още няма отговор на искането на кмета на Рила Георги Кабзималски за отпускане на хеликоптер.

Пожарът между Бобошево и Кочериново се вижда от главния път Е-79.


„Да не се чака повече. Незабавно да бъде изпратен хеликоптер, защото горят защитени видове и буковата гора, която е със специален статут. Аз и шефовете на горско стопанство и ПП „Рилски манастир” настояваме за отпускането на хеликоптер още от сутринта. Не мога да разбера защо пожарникарите твърдят, че могат да се справят с огъня, като е видно, че пламъците се разпространяват бързо, а горе има 100-ина човека, които на практика са напълно безсилни, заради тежкия терен”, коментира за dennews.bg Кабзималски.
Областният управител на Кюстендил Владислав Стойков обясни, че искането на кмета за отпускане на хеликоптер е при него и ще го придвижи по каналния ред.
„Бях горе и видях, че огънят се разпространява бързо. Сега ще изпратя искането към дежурната част. Наистина е необходим хеликоптер, защото говорим за природен и национален парк и защитени зони”, каза Стойков.
Пожарът между общините Бобошево и Кочериново също вече се простира на 100 декара. Освен сухи треви и храсти там са унищожени борови и дъбови гори, както и овощни градини. Пламъците се разпространяват бързо от вятъра. На мястото вече има четири пожарни автомобила от Рила, Бобошево и Дупница. На място са пристигнали и горски служители, които най-вероятно са „свалени” от пожара в Рила планина.
„Сега сме по-спокойни, като на мястото има пожарна и горски”, коментират доброволци от мястото. Първоначално срещу пожара тръгнаха само заместник-кметовете на Кочериново и Бобошево с по 15 души общински работници.
„Положението е страшно. Гасим, но само след минути огнищата се възобновяват, защото е много сухо и има вятър. Дойдоха още доброволци, но трябва да сме изключително внимателни да не пострадат, заради менящия се вятър и посока на огъня. Почвата е много суха, дори и да загасим след секунди пак пламва и е опасно за хората да не ги обградят пламъци”, коментира зам.-кметът на Кочериново Васил Стамболийски, който е на мястото.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети