Плашат Гари Каспаров с 5 г. затвор, бил ухапал полицай

DenNews.bg
20.08.2012
размер на текста:

Гари Каспаров бе арестуван в петък. Снимка: Facebook/Garry Kasparov

Отявления противник на режима на руския президент Владимир Путин Гари Каспаров е заплашен с до 5 г. затвор. Световният шампион по шахмат е обвинен, че е ухапал полицай по време на ареста му в петък. Капсаров бе брутално задържан и напъхан в полицейски автобус докато разговаряше с журналисти по време на протеста в защита на пънкарките от Pussy Riot, които получиха присъди от по 2 г. за молитвата си „Богородице, изгони Путин”.
"Трябва да ме разпитат за предполагаемата ми агресия срещу полицай. След това Следственият комитет към руската прокуратура ще трябва да реши дали да започне разследване срещу мен", заяви Каспаров в комюнике, публикувано на сайта му Kasparov.ru.
Според руското законодателство за нападение на полицай са предвидени санкции от глоба в размер на 200 000 рубли (около 5000 евро) до пет години лагер.
"В много видеа, разпространяващи се в интернет, може да се види, че полицаи ме задължаха в момент, когато говорех с журналисти и след това ме удариха", съобщава Каспаров и уточнява, че е подал иск заради незаконно задържане и злоупотреба с власт от страна на полицията.
"Много видеозаписи и снимки опровергават отправените ми обвинения от полицията, според която съм нападнал полицай и съм го ухапал по ръката. Във видеата няма никакво доказателство за ухапване или нараняване на полицая, нито каквато и да било реакция от негова страна. Тези обвинения са безпочвени и във всяка страна, разполагаща с независимо правосъдие, те биха били незабавно отхвърлени", посочва Каспаров.
В интервюто си преди ареста Каспаров посочи, че момичетата от пънк бандата са първите политически затворници в Русия.


Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети