Втори огнен ад! И Бобошево пламна, заплашени са кочериновски села

Десислава Панайотова-Янкова
20.08.2012
размер на текста:

Огромен пожар лумна над Бобошево преди часове. Вятъра разпространява бързо стихията и пламъците вече са стигнали до кочериновските села Драгодан и Фролош. Огънят е тръгнал от гората над бобошевското село Врътен камик, но в момента е на десетки декари. Освен сухи треви и храси гори и борова гора, обясни за dennews.bg заместник-кметът на Кочериново Васил Стамболийски, който пристигна на мястото преди минути.
Кметовете се борят със стихията сами и разчитат само на помощ на общински работници, защото всички горски и доброволци с подготовка са на пожара над Рилския манастир, който гори от вчера.
„Изключително затруднени сме. Стихията е страшна. Разпространява се бързо и прехвърли билото към кочериновско. За щастие пламъците вървят нагоре и няма опасност за къщите при нас. Не знам дали вече е дошла пожарна, звъняхме няколко пъти”, обясни и заместник-кметът на Бобошево Илиан Геров.
От Бобошево срещу пламъците са изпратени 20-ина работници към общината, а от Кочериново 15 души, начело със заместник-кмета Стамболийски.
Кметовете са разпоредили гасенето да се извършва изключително внимателно, тъй като на място все още няма пожарникари и горски, които да дават указания.
„Не стигат хора и техника. Пред нас видяхме едната пожарна от Рила. Пожарът е огромен, а вятърът го носи към нашите села. Започваме да отсичаме пътя на огъня, но трябва да внимаваме за живота и здравето на хората”, коментира още Стамболийски.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети