Правят единна карта с войнишките паметници и плочи в областта

Десислава Панайотова-Янкова
02.08.2012
размер на текста:

Преди година бе осветена паметна плоча на загиналите във войните от с. Джерман.

Единна карта и албум на войнишките паметници и плочи на територията на цялата Кюстендилска област ще бъдат направени в края на тази година. Инициативата е на Областната комисия „Военни паметници”, а решението за създаването на единен регистър беше взето на вчерашното заседание, председателствано от главния секретар на Областна администрация арх. Невяна Йонова.
Всички общини трябва да представят анкетните карти на паметниците си до септември месец.
Подобна инициатива имаше през 2008 г., припомнят от Регионалния исторически музей в Дупница. Още тогава историците са заснели и описват подробно всички войнишки мемориали на територията на общината.
В картата ще попаднат паметниците и плочите на загиналите в Освободителната война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата и Втората световна война.
На територията на общината войнишки паметници има не само в града, но и в почти всички села. Плочите по селата са разположени предимно в дворовете или в близост до черквите, като на тях се изброяват всички загинали от населеното място, без значение в коя от войните са участвали.
Сред най-известните войнишки паметници в Дупница е местността Кулата, плочата в памет на загиналите 1912-1918 г. в двора на храм „Св. Богородица”, Братската могила на Градската градина и паметната плоча на загиналите в освободителните войни 41 дупнишки евреи до Дома на техниката.
В мандата на екскмета Атанас Янев пък бе открита последната паметна плоча, тази на командира на Седма рилска дивизия ген. Георги Тодоров.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети