Куриери и мобилни оператори хвърлят абонати в лапите на фирмите за вземания

Без да предполагате може да се окажете длъжник, само защото сметката ви е захвърлена в другия край на града, общината... страната

Даниела Методиева
16.08.2012
размер на текста:

Куриерски фирми или по-скоро служители нехранимайковци, както и мобилни оператори продължават да набутват съвестни абонати в ръцете на фирмите за събирания на задължения.
Честа практика на частните пощальони е писмата с месечните сметки или друга информация, важна за клиентите, да се захвърлят не само на грешен номер на улицата, но и на улица в грешен град. Така заради разсеяност или каприз да се спести гориво и ходене пеш, куриерите обричат на тормоз от страна на събирачите „некоректните платци”. Всъщност такъв може да се окаже всеки, без да знае че задълженията, за които така или иначе не е бил уведомен по надлежния ред, са му прехвърлени вече на фирмите-събирачи. И без да е уведомен с есемес или пък с писмо, че подобна сделка предстои да бъде осъществена, или че вече е факт.


Поредният пример е от Дупница, където на улица „Цар Иван Асен” № 14 е пуснато писмо с фактура от мобилен оператор. Дотук нищо нередно, улицата и името съвпадат, само дето клиентът не е от Дупница, а от град Рила, който се намира има-няма на около 30-ина километра разстояние от пощенската кутия, в която е хвърлено писмото с фактурата. Възрастната жена, живееща на адреса в Дупница ни предостави писмото. Така че Пламен от град Рила да не се учудва, ако се окаже поредният клиент, попаднал в лапите на фирмите за събирания. Защото безконечните обаждания на техните оператори наистина могат да досадят. Без значение, дали редовно влизате всеки месец в офиса на мобилния оператор и си плащате сметките за същия номер, за който един ден получите от фирмата за събирания обаждане, че дължите примерно сумата от 16 лв. Какъвто е примерът с дупничанка, провела разговор с оператора и обяснила му, че вече си е платила дължимите суми към съответния оператор. Докато не получи есемес, от който изведнъж разбрала, че е обещала в телефонния разговор на точно определена дата да плати дължимата сума. Или пък да се обади на посочения телефон.
Ако все пак попаднете под постоянните обаждания и тормоз на събирачите е важно да знаете, че така или иначе вие не сте дали съгласие личните ви данни да бъдат ползвани от друга фирма, както и съгласие договорът ви с мобилния оператор да бъде прехвърлен на трето лице. Националният омбудсман Константин Пенчев само преди дни изпрати до мобилните оператори искане всяка компания да оповести официално процедурата за предявяване на вземания към външни фирми.
В началото на месеца от ВМРО сезираха главния прокурор Борис Велчев за проблема със събирачите на задължения
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети