Смъртоносен вирус вилнее в Далас, обявено е извънредно положение

DenNews.bg
16.08.2012
размер на текста:

Африкански вирус „запали” американския щат Тексас, а нарастващия брой на заразени и починали пациенти принуди властите в град Далас да обявят извънредно положение. Вирусът Западен Нил е причинил смъртта на 17 души в Тексас, а от началото на годината са заболели 465 души, информира здравната организация на щата.
Над 700 случая са регистрирани на цялата територия на САЩ, което превръща нивото на заболяване в най-високото за последните осем години.
Западен Нил, известен също като WNV се разпространява чрез ухапване от заразени комари, пише news.bg.
Симптомите са висока температура, треска, затруднено зрение и парализа, но може да се стигне до енцефалит и менингит.
Вирусът е най-опасен за възрастните хора, децата и хората с намалена имунна система.
Здравните власти още не могат да разберат какво е довело до бурното разпространение на заразата, но се предполага, че това се дължи на извънредно топлата зима и последвалата дъждовна пролет, спомогнали за неконтролируемото размножаване на комарите.
Властите предупреждават гражданите да използват препарати против комари, да обезопасят къщите си по най-добрия начин и да избягват разходките край водни басейни и по-тъмно, когато комарите са най-активни.
През юли лекарите откриха комари, носители на нилския вирус, на остров Стейтън Айланд, който е едно от петте предградия на Ню Йорк. Вирусът е открит за пръв път в Уганда през 1937 година, информира и БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети