Пробват мишоци за полицейска служба

DenNews.bg
15.08.2012
размер на текста:

Свикнали сме с присъствието на кучетата и конете в редиците на полицията до такава степен, че не се замисляме дали вярната им служба може да бъде вменена на друг. Израелските служби обаче явно мислят упорито над този въпрос и са готови да вложат средства в полицейска академия за гризачи. Тестовете и обученията на първата група мишоци ще продължи 5 месеца, а основната цел е да се установи дали те ще могат да бъдат обучени в откриването на наркотици.
Идеята за използване на мишките принадлежала на сътрудници на компанията за високи технологии Bio Explorers. По време на лабораторни опити било установено, че обонянието на мишките многократно надхвърля това на кучетата, пише btvnews.bg.
За да пратят кучетата в пенсия обаче мишките търябва да докажат дали ще могат да използват природните си качества и не само да надушват скритата дрога, но и да сигнализират за нея.
Решението дали скоро Израел ще има мишки на полицейски щат сега е в ръцете на учените и експерименталната група гризачи.
Ако мишките се докажат като съвестни полицаи ще излязат много по-евтино на полицията, защото изхранването и транспортирането им ще е в пъти под издръжката на кучетата. А освен това те ще са много по-мобилни и ще достигат до багажи и места, където кучетата нямат възможност да се промъкнат.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети