Депото за отпадъци взима и водата на село Джерман

Независими експерти ще проучват и други терени, от инициативния комитет искат да се потърси отговорност от виновниците

Даниела Методиева
13.08.2012
размер на текста:

Готвеният от община Дупница проект за изграждане на регионално депо за битови отпадъци ще засегне сериозно водоснабдяването с питейно вода на село Джерман. Това обяви днес председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков във връзка с представеното на среща с областния управител Владислав Стойков инвестиционно намерение за изграждане на депо в землището на село Джерман . От него става ясно, че при реализирането на проекта  ще се черпи вода от водопровода на село Грамаде. А той на практика черпи вода от водопровода на село Джерман.
„Ние и сега в горещините имаме по 4 часа вода на ден, а тогава ще останем с по 20 минути сигурно. Сега идлиза, че освен че ще ни тровят въздуха и земята, искат да ни вземат и водата”, изрази своето недоволство Тасков след днешната среща преи областния управител. Там представители на общината и Инициативния комитет против изграждане на регионално депо в землището на село Джерман се срещнаха, за да обсъдят проблема.
Оказва се, че през последните 6 месеца, през които общината работи по проекта за изграждане на регионално депо, на практика не е работено по други алтернативни варианти, освен за землището на село Джерман. И на днешната среща не е представен друг алтернативен вариант на ниво проектно предложение.
Що се отнася до депото в землището на нашето село, вече има изготвен и доклад за въздействие върху околната среда. Което за нас означава, че общината работи единствено и само върху варианта за депо в землището на нашето село. Ако не бъдат потърсени алтернативни варианти, то ние ще поискаме и да се потърси отговорност от длъжностните лица в общината, които отговарят за реализирането на проекта за депо да битови отпадъци, коментира също Тасков.
На днешната среща все пак се е стигнало до консенсус и по препоръка на областния управител ще бъдат назначени независими експерти по предложение на членовете на Инициативния комитет, които да търсят и други възможни терени за изграждане на депо за отпадъци. Всичко това трябва да се случи до края на август, когато изтича и крайния срок. В противен случай общината ще бъде санкционирана за неизпълнение.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети