Последният гигант на колене, започва разпродажбата на ОЦК

DenNews.bg
13.08.2012
размер на текста:

Един от последните големи заводи у нас Оловно-цинковия комбинат в Кърджали е свален на колене, от днес започва разпродажбата му, след като собственикът Валентин Захариев държи работниците без заплати от месеци и не погасява кредитите и задълженията си.
Продажбата беше обявена от частен съдебен изпълнител на база изпълнителен лист издаден по искане на един от най-големите кредитори на комбината Първа инвестиционна банка (ПИБ). В едномесечен срок 50% от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали могат да се сдобият с нови собственици, срокът тече от днес - 13 август.
Валентин Захариев е заложил като обезпечение по кредита половината от комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си. Началната цена на заложените имоти, които са разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, е 8 307 592 лв., информира БГНЕС.
Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на ПИБ и тя започва да се разпорежда с тях. Тъй като банката не може да се занимава с производство вариантите са два. Или комбината ще бъде обявен за продажба от ПИБ или ще бъде стабилизиран.
ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец. Никога, преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев комбинатът не е бил в такава криза, посочва още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети