Джеймс Уорлик си търси лятна къща в Бобошево

С таблет в ръка американският посланик направи куп снимки на средновековната черква „Свети Тодор”, за която Държавният департамент на САЩ отдели 38 900 долара за консервация

Даниела Методиева
01.08.2012
размер на текста:

Американският посланик сериозно се замисля да си купи лятна къща в Бобошево. Това свое намерение Джеймс Уорлик обяви по време на днешната си официална визита в малкото градче край Струма, където посети средновековната рушаща се черква „Свети Тодор”. За нейната консервация Държавният департамент на САЩ отделя 38 900 долара, което всъщност бе и причината за посещението на Уорлик, който бе придружен и от Деяна Данаилова от Министерство на културата. Тя обяви, че ведомството отпуска още 38 000 лева, с които ще бъде направен покрива на храма, датиращ от 11- и век.


За историята на "Свети Тодор" разказа уредникът на Историческия музей Лилия Плачийска, на която първият въпрос, който зададе американския посланик бе, дали черквата е частна собственост.
След като изслуша най-важната част от историята на средновековната черква, която се руши от години насам и вече е в трагично състояние, Джеймс Уорлик прекрачи прага с таблет в ръка и започна да си прави снимки от уникалните, но почти унищожени стенописи на славянски език от 12-и век.


Там още пояснения му дадоха както кметът на Бобошево Крум Маринов, така и представителят на българския клон на Международния съвет за паметниците на културата и забележителни места Комос, по чието предложение пред посолството на САЩ стана възможно отпускането на средства за консервацията на църквата „Свети Тодор”.
На официалната част американския посланик прочете своята реч по протокол, след което получи благодарностите на кмета на общината Крум Маринов и благословията на архиерейския наместник отец Георги Паликарски.


А след протокола Джейм Уорлик се разходи по улиците на Бобошево, където започна да се оглежда за своята лятна къща.

Консервацията на църквата Свети Тодор край Бобошево е шестият проект, който реализира в България по програма Посланически фонд за опазване на културното наследство в последните десет години. Фондът е създаден от американското правителство през 2001-а годин и има за цел опазване на културното наследство по света. Досега са отпуснати общо 36 милиона долара за опазване на 700 културни обекта в над 120 страни. Всяка година посолствата на САЩ обявяват конкурс за предложение за финансиране на проекти по тази програма.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети