Уорлик идва в Бобошево, за да даде рамо за реставрация на църквата „Свети Тодор”

dennews.bg
01.08.2012
размер на текста:

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик и директорът на Дирекция „Културна политика” на Министерството на културата Деяна Данаилова пристигат в Бобошево, за да обявят официално, че Държавният департамент на САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията и консервацията на църквата „Св. Тодор”, датираща от XI век.
Събитието ще се състои от 11 часа в сряда, 1 август, пред църквата „Св. Тодор”.
Субсидията е част от специална програма на Държавния департамент на САЩ, наречена „Посланически фонд за опазване на културното наследство”. Програмата има за цел опазването на културното наследство в различни страни по света и дава възможност да бъде показано едно различно лице на Америка, извън търговските и политически отношения, демонстриращо уважение към културите на другите народи.
Консервацията на църквата „Св. Тодор” е шестият проект, който се реализира в България по тази програма в последните десет години. От началото на нейното съществуване през 2001 г. по програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство” са осъществени над 650 проекта в 120 страни по света.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети