Хитлер спасил живота на евреин, с когото воювали рамо до рамо

dennews.bg
07.07.2012
размер на текста:

Немската историчка Зузане Маус попадна на архиви, от които става ясно, че евреин, ветеран от Първата световна война, е бил пощаден от нацистко преследване лично от Хитлер. До протекцията на фюрера се стигнало благодарение на друго писмо, в което се твърдяло, че такава е волята на Адолф Хитлер, предаде АП, като се позовава на германски еврейски вестник.
Адолф Хитлер наредил съдията Ернст Хес да бъде оставен на мира, защото двамата воювали рамо до рамо в една и съща част по време на Първата световна война. За кратко Хес дори бил негов командващ офицер. Двамата дори били ранени при битката при река Сома във Франция.
Писмото с препоръката на Хитлер било подписано от старши член на щурмовите отряди СС и е с дата 19 август 1940 г.
"Това откритие е голям късмет - казала Маус по телефона за АП. - Винаги е имало слухове, но за първи път е налице писмено свидетелство за застъпничество от Хитлер."
Писмото е намерено в официални архиви с досиета на еврейски съдии и адвокати, водени от Гестапо. Според Маус автентичността на писмото се потвърждава от други свидетелства, включително от документ, притежание на оцелялата дъщеря на Хес - Урсула.
В статия, публикувана тази седмица в берлинското списание "Еврейски глас от Германия", Маус пише, че Хес
в крайна сметка изгубил специалната си протекция
и работил в лагер за принудителен труд от 1943 г. до края на войната. След войната той се отказал от съдебната система и предпочел да работи в железниците. Починал е през 1983 г.
Други членове на семейство Хес не преживяват Холокоста. Неговата сестра Берта е убита в концлагера "Аушвиц".
Агенция АП прес не е успяла да се свърже за коментар със служители в държавния архив в Северен Рейн-Вестфалия, където е открито писмото.
Историкът Томас Вебер от университета на Абърдийн в Шотландия, който изследва нацистката епоха, потвърди, че Хес и Хитлер са служили в една и съща част и са били ранени при битката при река Сома във Франция. Той обаче предупреди  да не се прибързва със заключенията,
тъй като заповедта може да не е дошла лично от Хитлер, а от някой, който е смятал, че такава е волята на нацисткия лидер. Вебер предполага, че писмото е от помощника на Хитлер - Фриц Вайдеман, който е правил същото по отношение на други войници от еврейски произход. "Но не изключвам Хитлер да се е намесил в защита на Хес, защото е известно, че той е бил много близък от ветераните от неговия полк", допълни историкът.
Vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети