Чимев защитавал опасен проект за ЛОТ-2 на АМ „Струма”

Даниела Методиева
06.07.2012
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев защитава опасен проект за ЛОТ-2 на АМ „Струма”. Това е становището на експретите от Агенция пътна нифраструктура, което е било изказано по време на срещата на 4-и юли, на която участваха и кметовете на Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и Рила. На нея кметът на Дупница представи проекта, одобрен и от общинските съветници на извънредната сесия на местния парламент, според който връзката със София от Дупница и Кюстендил да бъде направена при Бинека. Защото според градоначалника предложението връзката да става при село Дяково на пътен възел Дупница-север не устройва жителите на общината.


Според Агенция „Пътна инфраструктура“ предлагания проект на пътния възел отговаря в най-висока степен на изискванията за пътна безопасност.
„Проектът, защитаван от кмета на Дупница Методи Чимев, е по-скъп. Предвижда изграждането на още два виадукта и със значително по-големи от допустимите надлъжни наклони. Това го прави труден за експлоатация, особено при зимни условия. Проектните кръстовища са с лоша видимост за водачите, поради завои на съществуващия път Кюстендил – Дупница и това е предпоставка за пътнотранспортни произшествия”, е становището на специалистите от АПИ.
Според експертите на АПИ пътуващите от Кюстендил и Дупница към София ще могат да ползват изграждащия се в момента на север от Дупница пътен възел, отдалечен само на 7 километра от пътен възел Дупница-юг. Пътуващите от Кюстендил могат да използват и първокласния път Кюстендил – София като АПИ поема ангажимента в най-скоро време участъкът при Коняво да бъде рехабилитиран. Той е с около 25 километра по-къс от маршрута Кюстендил – Дупница – София.
До 12 юли независими експерти, предложени от кметовете от област Кюстендил, ще имат възможност да предложат варианти на проект на пътен възел Дупница-юг, който е по трасето на лот 2 от автомагистрала "Струма". Това се договориха на среща в Агенция „Пътна инфраструктура” кметове от област Кюстендил, инж. Илиана Захариева, член на УС на АПИ, областният управител на област Кюстендил Владислав Стойков и експерти на агенцията.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети