12 тона хашиш доплували от Мароко до Мировяне през Черно море

DenNews.bg
05.07.2012
размер на текста:

Акция по залавянето на 12 тона хашиш върна премиера Бойко Борисов към годините му на главен секретар на МВР и то малко след като пожарът на Витоша го принуди да върне езикът си на огнеборец с опит.
Именно министър-председателят обясни схемата за внос на наркотици през Черно море, какъвто е и случаят с открития в склад в Мировяне хашиш.
Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров събраха медиите в софийското село, за да се похвалят с поредния удар срещу наркотрафика.
Рекордните 12 тона хашиш най-вероятно са произведени в Мароко, а са влезли в България през Черно море.
Според Флоров пратката е била предназначена за пазара в Холандия и Белгия, а пазарната цена на дрогата е на стойност 360 млн. евро.
По данни на Флоров складът е нает от лицата, свързани с заловена през 2006 г. в Гърция дрога.
„До нашите териториални води идва кораб, който нахвърля всичко това в морето. След това нощно време идват хора с лодки и прибират тези пакети", заяви Борисов, като показа о специално изработените дръжки, които не позволяват на пакетите да потъват.
„Този пакет не потъва и е направен с дръжчица, за да може „рибари" с куката да го придърпат и да си го сложат в лодката. Така малко по малко наркотикът стига до ЕС. Те са облепени с фолио, което запазва наркотика сух. След като хашишът се прибере чрез лодкарите, той отива в специални тайници, товари се в камионите, затапва се с истински гипс-картон. Така, не знаейки, че ние имаме рентген на границата, попадат точно на него", коментира още Борисов, цитиран от news.bg.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети