Ядрената компания ТЕПКО виновна за бедствието в АЕЦ „Фукушима”

DenNews.bg
05.07.2012
размер на текста:

Технологична катастрофа, а не природна е довела до втората по сериозност ядрена авария в историята на човечеството, тази с АЕЦ „Фукушима” при разрушителното земетресение в Япония преди година.
Данните от доклада на парламентарната комисия, според които аварията се дължи на човешкия фактор и по-точно пропуски в сигурността, са напълно противоположни със заключението на ядрената компания ТЕПКО.
„Централата не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами", се изтъква в новия доклада, пише dnes.bg.
Комисията, изготвила доклада, посочва като виновник за аварията компанията ТЕПКО - оператор на АЕЦ и правителствените служби, натоварени с ядрената дейност. "Отговорните структури не са взели подходящи мерки, за да се гарантира сигурността на централата и на населението в околните райони", се казва в документа.
Според доклада, не само, че централата не е била подготвена за природно бедствие, но и в първите дни е действано непрофесионално, а населението не е било предупредено навреме.
В края на 2011 г. от ТЕПКО обявиха, че основна причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина - близо 15 метра, е надхвърлила всички прогнози на сеизмолозите.
При аварията в АЕЦ Фукушима-1" миналата пролет се стопиха изцяло горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии бяха замърсени с радиоактивни вещества. Наложи се от зоната да бъдат евакуирани близо 80 хиляди души. В момента проблемните енергоблокове са в състояние на студено спиране и се подготвят за изваждане на ядреното гориво.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети