Не държавата, а свитото потребление слага юзди на цените

DenNews.bg
31.07.2012
размер на текста:

Не държавата, а свитото потребление няма да позволи цената на хляба да скочи драстично. Този извод направи в студиото на bTV тази сутрин земеделският министър Мирослав Найденов. Пак изключително свитото потребление няма да позволи и драстичен скок на цените на основните хранителни продукти.
Според Найденов цена на хляба от 2 лв. е абсурд, а очакваният от него скок е „само стотинки”.
„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов, наблягайки все пак и на факта, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.
Министърът обясни, че днес се събира на заседание Консултативния съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата. „Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледа – това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.
Министърът обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.
„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение Найденов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети