Работник осъди Ковачки да му плати 50 000 лв. обезщетения

dennews.bg
30.07.2012
размер на текста:

50 000 лв. обезщетение ще трябва да плати собственикът на ТЕЦ „Бобов дол” Христо Ковачки на работник  заради инвалидизирането му след професионално заболяване от белодробен емфизем. Мъжът, който е работил в централата в продължение на 25 години, е бил освободен от работа през 2002-а година заради невъзможност да изпълнява възложената му работа поради заболяване и защото работодателят не му е осигурил друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи.

Решението е на магистратите от Кюстендилския окръжен съд и с него се потвърждава това на колегите им на първа инстанция в Дупница.
В сумата, която трябва да плати централата на работника, който е бил шлайфист, са включени обезщетение за претърпени неимуществени вреди, разходи за купуване на лекарства, разликата между пенсията, която получава работника заради инвалидизирането си и заплатата, както мораторните лихви.
Освен, че адвокатите на ТЕЦ „Бобов дол” са обжалвали решението на съда в Дупница като незаконосъобразно и в нарушение на процесуалния закон, те са поискали и постановяване на решение, с което исковете на работника да бъдат отхвърлени напълно. Освен това, юристите на централата са настоявали и да бъдат възстановени на дружеството и всички направени от него разноски по делото.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети