Планинари извиха горски хора за юбилея на хижа „Скакавица”

Светлана Пилева-Блатска
30.07.2012
размер на текста:

Туристите се веселиха от сърце. Снимка: dennews.bg

Над 250 туристи и планинари, отблизо и далеч, отбелязаха 90-ия рожден ден на първата високопланинска хижа в България- „Скакавица” с вити хора на рок парчета.
Юбилеят си имаше и огромна домашна торта, но на дневен ред в двудневните празненства бяха разходките из любимите горски пътеки в резервата.
Празникът, запълнил целия уикенд, започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Георги от храма в Паничище „Св. Йоан Рилски”, след което председателят на Туристическо дружество “Рилски езера”-Дупница Димитър Атанасов, приветства гостите и разказа за построяването на хижата през далечната 1922 г.
Първи уникалното настроение на празника усетиха малките, но смели планинари, които се спуснаха по обещания от дупнишките планински спасители „тролей” от въжета.
Публиката от туристи ветерани, младежи и още не проходили дечица, „подгря” хор “Рилски звуци” от Дупница с диригент Славчо Михалчев. След тях на сцената пред малката хижа излязоха ентусиастите от гостуващия хор „Планинарса песен”. Софийският хор, основан през 1959 г. от Маестро Филип Аврамов, демонстрираха не само музикалност, но и дух на истински туристи.
Сърцато в танците се включиха и гостите от Туристическо дружество "Рила" от град Рила.
Неповторимата Лили Мирчева, акордеонистка на “Планинска песен” не остави сцената нито за миг, а в нейните сполучливи импровизации се включи и усмихнатият басист на група „Блус Трафик” Миро. Барабанистът на бандата Ники Табаков от Дупница пък се включи с тарамбуката си в планинските песни на столичния хор.
Загрели от танци и хора гостите трябваше и да похапнат. Точно тогава, председателят на ТД ”Никола Додов” и член на управителния съвет на ТД “Рилски езера” Верадина Павлова обяви, че както е редно и този рожден ден трябва да предложи на гостите си торта. Огладнелите танцьори така се зарадваха, че за секунди наобиколиха съпругата на планинския спасител и говорител на Дупнишката прокуратура Емил Павлов, и тортата изчезна за минути.
Чаровните Божидара и Йоана, дъщери на планински спасители, развълнуваха планинарите с изпълнението си на песента “Високи сини планини”.
Купонът избухна щом на сцената се качиха „Блус Трафик”, които по традиция редуваха свои песни с кавъри на световни музиканти. За първи път в кариерата си блусарите пренастроиха китарите си за нещо по-различно от рока, като по настойчивата молба на хористите от София засвириха “Ла Бамба”.
След две излизания на бис и бурни аплодисменти „Блус Трафик” се присъединиха към купона, а неочаквано на сцената се качи 4-годишната Косара, която затропа на барабаните като истински музикант и зарадва феновете с таланта си.
Опознали се покрай дългите хора и танците, туристите продължиха празника точно по планинарски, като цяла нощ си разказваха истории от походи и изживявания в планината.
 

Вижте снимки в рубриката Денят в снимки- Част I и Част II

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети