Турция готова за военни действия срещу Сирия

DenNews.bg
27.07.2012
размер на текста:

Турция е готова за военни действия срещу сирийските опозиционери. Южната ни съседка е готова да нахлуе в Сирия и да се бори срещу кюрдските сепаратисти, пише в заглавие руският в. "Комерсант", цитиран от dnes.bg.
Възползвали се от конфронтацията между сирийската опозиция и режима на Башар Асад, кюрдските сепаратисти се активизираха не само в Сирия, но и в Ирак и Турция.
Вниманието на цял свят вече от седмица е приковано към боевете в Дамаск, а междувременно сирийските кюрди с подкрепата на ПКК и лидерите на Иракски Кюрдистан незабелязано установиха контрол над няколко града в Североизточна Сирия, без да срещнат съпротива от правителствените войски. В отговор Анкара започна да готви военно нахлуване в съседната страна, за да отслаби позициите на кюрдските сепаратисти, посочва изданието.
Турското ръководство се обяви срещу режима на Башар Асад и даде подслон на Сирийския национален съвет (СНС), напомня вестникът. Според негови експерти Турция би могла да стане свързващо звено между сирийската опозиция и 23-те милиона кюрди - най-голямото етническо малцинство в страната с 9 на сто от населението, като ги убеди да минат на страната на революцията.
По данни на "Комерсант" обаче основните кюрдски организации не свързват своето бъдеще със СНС, а мечтаят с подкрепата на съмишленици от Ирак и Турция да провъзгласят на сирийска територия автономен Западен Кюрдистан.
Същевременно край сирийските брегове е пристигнала вече руска морска пехота - "създаден е десантен юмрук", отбелязва "Независимая газета".
Според главнокомандващият руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков в тези кораби "изпълняват задачи по планова бойна подготовка, набелязани още миналата година. При все това създаваната групировка включва цели пет десантни кораба, което съвсем не е нещо обичайно. Трудно е дори да си спомним за друг толкова мощен руски морски десант в този регион, коментира всекидневникът.
Адмирал Чирков дал "изчерпателни пояснения" - напомнил, че "в сирийското пристанище Тартус има пункт за материално-техническо снабдяване на руския военноморски флот", твърде удобен за Русия, която ще положи усилия да го запази. Но "дипломатично отбелязал", че в близко бъдеще групата бойни кораби няма намерение да се отбива в Тартус.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети