136-ма верни на правителството, вотът на недоверие не успя

DenNews.bg
26.07.2012
размер на текста:

Премиерът пропусна гласуването в парламентарната зала

136 верни на правителството депутати бетонираха кабинета „Борисов” при поредния вот на недоверие. Двама народни представители, от тези които внесоха искането от името на Коалиция за България, ДПС и няколко независими, пък се отметнаха и от 74 заявили желание да бутнат правителството в днешното гласуване „за” се оказаха 72-ма.
За да мине вотът на недоверие бяха нужни 121 гласа. Той беше внесен от БСП, ДПС и независими депутати, като посоченият мотив не провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи.
Днес гласуваха 210 депутати, 72 подкрепиха вота, 2 се въздържаха, а 136-ма бяха „против”
Синята коалиция и Атака не гласуваха, а от независимите един подкрепи БСП и ДПС, двама се въздържаха, останалите гласуваха за управляващите.
Петима министри - Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Дияна Ковачева, Николай Младенов присъстваха на гласуването, а по традиция премиерът Бойко Борисов отсъстваше. Въпреки очакванията не се появи лидерът на ДПС Ахмед Доган, който идва в парламента само за гласуванията на вотове. За последно Доган се появи преди година, припомня news.bg
Преди днешното гласуване нов депутат от ГЕРБ положи клетва като народен представител. Петър Якимов зае мястото на отстранения Димитър Аврамов, чиито имунитет бе свален ден след арестува му по обвинение за търговия с влияние.
Днес е четвъртият вот на недоверие, в който правителството оцелява.
Първият беше през октомври 2010 г. по инициатива на БСП и ДПС, заради политиката в сферата на здравеопазването. През юни 2011 г. последва втория, отново по искане на социалистите и ДПС, като мотивът беше неуспеха на антикризисната политика. Месец по-късно, през юли 2011 г. същите партии внесоха трети вот за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права".
В началото на април тази година Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно от "Атака" обаче оттеглиха подписите си и подписката беше анулирана.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети