Закона за горите пуска инвеститорите само по съществуващите лифтове

DenNews.bg
25.07.2012
размер на текста:

Ехото от гражданските протести на Орлов мост отекна в Закона за горите, който бе приет на второ четене днес.
Параграф 5 вече гласи, че съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят със строително разрешително, което ще важи 20 години, без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд.
В стария вариант се предвиждаше да се изграждат и ски комплекси на горски територии без да се променя предназначението им. Сега се дава възможност да се подменят съществуващи лифтове, които са търпими по Закона за устройство на територията. Това, според експерти ще даде възможност "Витоша ски" да подмени съоръженията над София, пише vesti.bg
Поправката в закона беше приета след дълги дебати между природозащитници, представители на властта и на фирмите концесионери на лифтовете.
След протестите на природозащитниците и контрапротестите на фирмите концесионери, предложението с компромисния вариант беше внесено от депутата от “Коалиция за България“ Георги Божинов. По негови думи е допустимо да се усъвършенстват и модернизират старите лифтове в това трасе, в което са, ако това ще доведе до повишаване на сигурността им.
Другото предложение на Божинов, в което се предвиждаше ски центрове да могат да се строят при облекчени условия, ако държавата или общините участват с 50% от капитала на дружеството, което ще изгражда съоръженията, беше отхвърлено.
„Освен всички 23 забележки успяхме да прокараме още няколко поправки, които ще доведат до опазването и устойчивото управление на българските гори, като: въвеждане на политиката за всяка гора която се застроява да се заплаща цена на компенсационно застрояване, която да се използва за създаване на нови гори; поемане от страна на държавните горски предприятия на опазването от нарушение на частните гори до 2 ха; държавата поема разходите за горскостопнаско планиране на частните гори до 2 ха; ускоряване процеса на изготвяне на областни горско-стопански планове и въвеждане на плащанията за екосистемни услуги”, написа на стената си във Фейсбук бившият шеф на ПП „Витоша” Тома Белев, който беше основен представител на еколозите в дебатите по закона.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети