Турция затвори границата със Сирия, готви се за химическа атака

DenNews.bg
25.07.2012
размер на текста:

Сирийски бунтовник на един от граничните пунктове. Бунтовниците превзеха голяма част от граничните пунктове. Снимка: Reuters

Всички 13 пункта по границата между Турция и Сирия ще бъдат затворени за движение и в двете посоки. Наред с това Анкара разполага по границата военни екипи за действие при химическа атака, съобщи TV7.
Двете мерки идват като отговор на информацията, че режимът на сирийския президент Башар Асад е разположил химическо оръжие на летищата по границата с Турция. Затварянето на границата цели да намали риска от прехвърляне на военни части от Сирия.
От днес няма да бъдат извършвани преминавания на границата от камиони нито от Турция за Сирия, нито от Сирия за Турция. При преминаване към трета страна обаче ще бъдат издавани разрешения, съобщи турската частна телевизия NTV.
По данни на ООН на територията на Турция в момента се намират около 32 хиляди сирийски бежанци, които напуснаха родината си в резултат на гражданския конфликт в страната. Отношенията между Сирия и Турция сериозно се изостриха, след като сирийските военни свалиха турски изтребител в близост до границата между двете страни.
Междувременно дезертиралият по-рано този месец сирийски бригаден генерал Мунаф Тлас призова сирийската армия да осъди престъпленията на силите на президента Башар Асад, предаде Ройтерс.
В първото си официално обръщение по телевизия "Ал Арабия", генералът изтъкна, че достойните хора в армията няма да приемат престъпленията на корупционния режим на Башар Асад.
Тлас призова още сирийците да се обединят след управлението на Асад, за да създадат нова Сирия и да направят невъзможното, за да гарантират единството на Сирия, посочва Франс прес, цитирана от БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети