Асад струпва химическо оръжие по границите

DenNews.bg
24.07.2012
размер на текста:

Асад явно няма никакво намерение да се вслуша в призивите да подаде оставка.

Сирийският президент Башар Асад няма намерение да се вслуша в призива на световните лидери и Лигата на арабските държави да се оттегли от поста си. Като последна зашита на властта си той е започнал разполагането на химически оръжия по летищата край границите на страната. Тази силно тревожна информация беше разпространена от бунтовници, ден след като режимът предупреди, че може да използва оръжия за масово унищожение при външна атака. Според анализатори все пак има вероятност Асад да не прибегне до използването на химическите оръжия, а да ги използва като заплаха и демонстрация на сила пред международната общност.
"Ние, хората в командването на Свободната сирийска армия (ССА), знаем много добре местоположенията и позициите на тези оръжия. Ние също знаем, че Асад е разположил част от тези химически оръжия по летищата край границите", се казва в комюнике на бутновниците, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.
Свободната Сирийска армия подчертава, че е невъзможно да се повярва, че режимът би използвал тези оръжия срещу Израел, който публично изрази притеснение от съдбата на сирийските резерви от химически оръжия.
"Режимът, който не е изстрелял нито един куршум срещу Израел по време на 30-годишното управление, несъмнено няма да използва химически оръжия срещу страната", се казва още в съобщението, пише и news.bg.
Вчера говорителят на сирийското външно министерството Джихад Макдиси обясни, че оръжията се съхраняват безопасно и Сирия никога няма да ги използва срещу своите цивилни граждани, а само "в случай на външна агресия". В опит да запази все пак някакво съмнение за съществуването на арсенал от неконвенционални оръжия в страната му, той написа по-късно "ако те съществуват".
Президентът Барак Обама предупреди президентът на Сирия Башар Асад, че неговото правителство ще бъде подведено под отговорност, ако той използва химически оръжия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети