Община Кочериново видя риск за свое село от връзка на АМ „Струма”

Десислава Панайотова-Янкова
23.07.2012
размер на текста:

Община Кочериново официално възрази срещу опасността пътният възел, които предстои да бъде изграден край село Бараково, като част от трасето на автомагистрала „Струма”, да насочи движението през тесните улици на селото.
Сигналът е подаден от кмета Иван Минков на среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Основните опасения са, че ако движението към Кочериново, Рила и Рилски манастир минава през селото ще има висок риск от инциденти, тъй като пътят има стръмни участъци и остри завои, а старият моста до кметството в Бараково е еднолентов и не позволява разминаването на автомобили. Наред с това, този вариант пуска коли, автобуси и тежка техника в голяма близост до къщите, а и ще спомага за износването на общинската инфраструктура.
„В отговор на опасенията ни, които бяха подкрепени и от Общински съвет, получих обещание, че основният поток към Рилски манастир ще бъде насочван с табели, маркировка и знаци по сега съществуващата връзка на главен път Е-79 през Кочериново. Пътят през Бараково и сега се използва, но от много малко шофьори, предимно местни, които познават трасето. Не бива да рискуваме да пуснем основния поток през значително по-опасното трасе през селото”, обясни Минков.
Самият пътен възел на Лот 2 от трасето на автомагистрала „Струма” ще бъде изградено при сегашния път от Е-79 към село Бараково.
Трасето на магистралата в участъка Дупница-Благоевград ще доведе и до изменение на проекта за изграждане на локална пречиствателна станция на село Мурсалево. Магистралата не засяга пряко терена на пречиствателната в местността „Деве богаз”, но ще се наложи корекция на заустващия канализационен колектор до река Струма.
Както писахме, трасето на магистралата ще отнеме и половината от селския стадион на село Мурсалево.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети