Павлов: Настояваме за завод, ако ще да го строят нигерийци

Десислава Панайотова-Янкова
20.07.2012
размер на текста:

Станислав Павлов

„Не само аз, а цялото политическо ръководство на БСП настояваме депо да няма не само в Джерман, но и на цялата територия на община Дупница. Ние ли не сме загрижени за екологията и гражданите, като не искаме да има депо в Дупница и общината или управляващите, които явно чакат с нетърпение да докарат боклук на областта тук. Нека депото бъде изградено в друга от 6-те общини”, отново повтори позицията на левите лидерът в Дупница Станислав Павлов, след като по-рано днес бе „осъден” от кмета Методи Чимев и ОбС-шефа Ивайло Константинов с отворено писмо в отговор на публикация на DenNews.bg от вчера.
„Ако преместването на регионалното депо от територията на Дупница се окаже невъзможно, настояваме да бъде изградено не депо, а завод. А това означава боклукът не да се балира и заравя, а да има системи за рециклиране, обезвреждане, изгаряне, което именно означава завод. Въобще не съм казал, че заводът трябва да бъде изграден от испанци, португалци или нигерийци. Трябва да бъде завод, защото освен всичко друго, след 2030 г. в България не трябва да има депа от типа на просто заряване на боклука. Освен това завод или център за преработка на боклука също може да бъде изграден по европейските програми”, коментира Павлов.
Наред с обвиненията в лобизъм, опити за облагодетелстване, връзки с предишните управляващи и Явор Тодоров, в писмото си Константинов и Чимев попитаха лидера на БСП дали е готов да поеме отговорност заради това, че жителите на жк „Бистрица”, съседните квартали, а и цяла Дупница, ще продължават още години наред да бъдат тровени от вредното и несъобразено с никакви екологични стандарти сметище в полите на Рила.
„Позицията ни за изграждане на завод видно е изкривена. Тук двамата също имат грешка. Не моя е вината, че старото сметище продължава да функционира. Но явно двама лидери на Дупница смятат да изкарат мандата си обвинявайки другите, което е и национална политика на партията и лидера им.
Дали обаче настоящите управляващи са забравили, че в предходния мандат ГЕРБ имаха представители в Общински съвет, сред които беше и сегашният кмет Методи Чимев. За разлика от групата на БСП в миналия мандат, техните съветници правеха общи събрания с тогавашните управляващи преди сесия. И през 4-те години те подкрепяха сърцато и безусловно предишното управление, включително и предложенията на Явор Тодоров. Групата на БСП никога не се е събирала на сбирки с управляващите от миналия мандат, за разлика от представителите на ГЕРБ”, категоричен е Павлов.
Той добави, че най-вероятно изкривяването на фокуса се прави напълно умишлено, за да се отклони вниманието от опасността регионалното депо да бъде изградено в Джерман.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети