Бобошевски села се включват в съпротивата срещу депото

Десислава Панайотова-Янкова
20.07.2012
размер на текста:

Две бобошевски села се включват в съпротивата за запазване на Долно поле от изграждането на регионално депо за нуждите на седем общини от областта на територията на Джерман или Грамаде.
Жителите на Усойка и Блажиево ще откликнат на призива на джерманци да обединят усилия срещу опасността депото да бъде настанено в землищата на Джерман или Грамаде.
„Хората са настръхнали. Терените са на 2-3 км по права линия от нас, въпреки че са в община Дупница. Бобошевци имат земи в съседство с дерето и няма да останем безучастни към случващото се. Депото ще засегне не само дупнишките села, но и нас-цялото поле”, коментира Васил Соколов, който след часове започва да събира подписи в село Усойка. Всички жители, а и тези които имат вили там ще подкрепят подписката, защото цялото село е „настроено революционно”. В селото живеят около 390 души.
Кметът на Блажиево Пламен Славов от седмица е подложен на атаки от жителите на селото, които се готвят за ответен удар.
„Настройката на всички е за борба. Досега изяснявахме точно как да действаме. Подписката започваме в понеделник. Джерманци имат пълната ни подкрепа. Всички заедно сме под риска земите ни да бъдат отровени и трябва да бъдем единни. Що за престъпление е да избереш терен за депо там, където хората се опитват да обработват земята. Депата трябва да са отдалечени от населените места и обработваемите земи”, коментира Славов.
Някои от жителите на двете села разбрали, че депото е за 7 общини едва след протеста на джерманци. „Да беше Дупница...а то седем общини! Това дере не може да събере и 10 камиона боклук...”, казва още кметът.
Заместник-кметът на Бобошево Илиян Геров обясни, че в рамките на следващата седмица общината ще излезе с позиция, като най-вероятно тя ще бъде против изграждането на депо в Джерман и Грамаде. „Ние ще се съобразим с нашите хора, а това което виждам до момента е несъгласие. Официалната ни позиция обаче ще обявим идната седмица”, каза за dennews.bg Геров.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети