В сряда решават съдбата на АСТА в Страсбург

dennews.bg
02.07.2012
размер на текста:

В сряда ще решават съдбата на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите АСТА в Страсбург. Европарламентът дебатира споразуменито утре, а за вдругиден е насрочено и гласуването, информира dnes.bg.
През юни комисията по международна търговия към ЕП, водеща по този въпрос, препоръча споразумението да бъде отхвърлено. Ако тази препоръка бъде последвана, "перспективите пред AСTA ще бъдат нулеви, поне що се отнася до ЕС", е записано в документите за предстоящата сесия.
Други четири комисии на ЕП - за граждански свободи, промишленост, правни въпроси и развитие - също препоръчаха отхвърляне на документа.
Договореното споразумение от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, трябваше да повиши спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и с вноса на фалшифицирани стоки.
Светът обаче се осъмни, че тази спогодба ще ограничи свободата на обмяна на информация в интернет, включително тегленето на музика, книги и филми и предизвика масови протести.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети