БСП: Боклукът вън от цялата територия на община Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
19.07.2012
размер на текста:

БСП Дупница настоява кметът Методи Чимев да инициира среща на сдружението „Рила еко”, на която категорично да се отхвърли възможността общината да бъде гостоприемник за регионалното депо за нуждите на седем общини.
До момента социалистите бяха категорично против терените в селата Джерман и Грамаде и донякъде бяха склонни да подкрепят депо на мястото на сегашното градско сметище. На политически съвет на партията обаче и този вариант е отхвърлен, заради сигнали от страна на живущи в жк „Бистрица”, които и в момента са най-големите потърпевши при самозапалването на боклука и при превозването му до там.
„Ние не сме специалисти не може да посочим подходящ терен. Затова искаме да се проведе заседание на „Рила Еко” на което да участват кметовете, представители на екоминистерството, независими специалисти и еколози. Нека те посочат терен, но който да бъде или приемлив за всички жители на община Дупница, или въобще депото да не бъде на наша територия”, коментира местният лидер на БСП Станислав Павлов.
Dennews.bg днес разбра, че в идейният проект за регионално депо в Дупница има само един вариант за терен и това е село Джерман. От проекта става ясно още, че при депонирането на боклука на Сапарева баня, Бобошево, Дупница, Бобов дол, Невестино, Трекляно и Кюстендил ще се отделят 22 хиляди тона отпадна течност. Идеята е тези количества да се включват в пречиствателната станция на Дупница край Джерман. Спорно е обаче дали пречиствателната ще може да поема допълнителното натоварване без това да доведе до аварии, а и в момента джерманци страдат от миризмите, които се разнасят особено силно в горещите дни.
Според Павлов единственият приемлив за Дупница вариант е, ако разбира се остане общината гостоприемник, вместо депо да бъде изграден завод за преработка на боклука.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети