Дупница никога под ботуша на обща ВиК асоциация

Десислава Панайотова-Янкова
19.07.2012
размер на текста:

Дупница никога няма да се присъедини към обща ВиК асоциация и да позволи друг да диктува правилата и цената на водата. Това коментира за dennews.bg заместник-кметът Крум Милев по повод изказването на областния управител на Кюстендил Владислав Стойков, че „след влизането в сила на промените в Закона за водите, Дупница и Сапарева баня също ще бъдат включени във ВиК асоциацията за областта; ще бъде избран и един общ ВиК оператор, след което ще бъде определена и една обща цена на водата”.
Губернаторът е направил това изказване на учредяването на водната асоциация между седемте общини от областта, които облсужва държавното дружество Кюстендилска вода.
„До момента на няколко пъти сме изразили категоричната си позиция, че Дупница не желае да се включва в асоциацията. Аз лично съм присъствал на среща със заместник-министър Добромир Симидчиев, на друга среща бяха кметът Методи Чимев и председателят на ОбС Ивайло Константинов. Днес бях в Кюстендил по повод посещението на еврокомисар Кристалина Георгиева и чух от колеги за изказването на областния. Категорични сме, че Дупница няма изгода и няма да влезе в обща водна асоциация с другите общини. Това би означавало да плащаме на другите след като Дупница е хвърлила енергия и средства в отделянаето си в общинско дружество, което при това е на печалба”, коментира Милев.
Според текстовете на сегашния закон общините със свои водни дружества не са задължени да се включват в обща асоциация, но могат да го направят ако имат желание. Има опасност обаче промените в закона да лишат общините от право на избор, макар че те са извоювали независимостта си трудно и за собствена сметка.
Ако областният управител е прав и вече има решение от страна на МРРБ общинските ВиК дружества да бъдат насилствено вмъкнати под шапката на държавните оператори и единни асоциаиции, гражданите, чрез пратениците си в Общински съвет и общината ще загубят влиянието си над ВиК. В момента принципал на общинските дружества са Общинските съвети. Те получават отчети, инвестиционните намерения и определят цената на водата и водната политика.
„Аз вярвам, че вратичката общините да имат избор дали да се включат в асоциацията или не ще остане и в бъдещия закон. Иначе в Дупница и в другите общини със собствени дружества ще настане революция”, смята още заместник-кметът.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети