Кристалина Георгиева: Атентатът в Бургас е атака срещу човечеството

Десислава Панайотова-Янкова
19.07.2012
размер на текста:

Еврокомисар Георгиева с кмета на Кюстендил Петър Паунов и областния управител Владислав Стойков. Снимка: dennews.bg

Терористичният акт на летището в Бургас, при който загинаха шестима цивилни и самият атентатор-самоубиец, е атака срещу цялото човечество. Това коментира еврокомисар Кристалина Георгиева в Кюстендил, където бе на посещение по покана на областния управител Владислав Стойков.
„Това е първият път, когато на българска земя се извършва терористичен акт. Той обаче има за цел да нанесе рана на България, на Европа, на Израел и на цялото човечество. Това престъпление е насочено към човечността и единственият начин да реагираме е да бъдем единни и да отделяме повече внимание на това как можем да намалим риска. А единственият начин за това е добре разбираме риска и да го познаваме”, каза Георгиева.
Според нея у нас все още липсва нужната информираност на обществото, както за превенция, така и за реакция при подобна криза. Добрата новина обаче е, че с много усилия Европа успява да намали броя на осъществените атентати. Статистиката показва, че през 2010 г. са осъществени 249 нападения, през 2011 - 174, а през тази година-3, включително и този край Бургас.
По време на еднодневния форум „Подготовка на населението и участие на гражданското общество при управление на кризи“ в Кюстендил, еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи отново изтъкна, че трябва да се влагат много повече усилия и средства в превенцията. Обществото трябва да приеме факта, че планетата се мени много по-бързо и това води до много повече рискове от наводнения, катастрофи, пожари и други бедствия. Затова и подготовката и превенцията са най-сигурния начин за намаляването на трагедиите.
Според Георгиева последните месеци бяха истинско изпитание за гражданите и институциите и на готовността им са справяне с бедствията. Тя припомни големите бедствия за България: земетресението в Перник, наводнението в с. Бисер, горските пожари, включително и този в ПП „Витоша”, експлозията във оръжейните складове при Петолъчката, както и атентата от вчера.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети