Камикадзе взривило автобуса в Бургас, Израел прибира пострадалите си

DenNews.bg
19.07.2012
размер на текста:

Снимка: btvnews.bg

Атентатор-самоубиец е причинил кървавия атентат на летището в Бургас от късния следобед вчера. Това обяви към 2 часа през нощта премиерът Бойко Борисов, в първата си изява пред медиите след тежкия инцидент с взривения автобус с израелски туристи.
Охранителни камери са заснели мъж с дълга коса, който около час се е размотавал пред летището. Именно това е мъжът, който даде основание за съмненията, че на борда на автобуса е имало и американски гражданин. След разговори с ЦРУ и ФБР е установено, че въпросният мъж не е американски гражданин и най-вероятно документът му за самоличност е бил фалшив. За момента основната версия е, че именно този човек, е задействал бомба в раницата си, когато е бил до багажното отделение на автобуса. Експлозията е станала именно в багажното отделение, а не вътре в автобуса, посочи днес вътрешния министър.


Трима тежко ранени бяха транспортирани до столицата, единият е починал

 

С военен самолет до Клиниката по изгаряния на „Пирогов” и ВМА тази нощ са транспортирани тримата най-тежко пострадали. Единият е починал тази сутрин. С това жертвите на атентата стават 8. Сред тях е и българският шофьор на автобуса, за когото Нова телевизия предаде, че е от района на Благоевград и се казва Мустафа. Служителката на българската туроператорска фирма е сред ранените.

 

Повторен оглед, свалили са следи от камикадзето

Повторен оглед на мястото на взрива вече е започнал, като в него участват специалисти от Националната следствена служба и окръжна прокуратура-Бургас. От тялото на самоубиеца са свалени отпечатъци и вече е започнало търсенето в базата данни, обясни преди минути министър Цветанов. Камикадзето било "облечено съвсем туристически", мъжът изглеждал съвсем нормално. У нас има служители на ФБР, които помагат търсенето на данни за атентатора. Все още не е готов ДНК- анализът.

 

Хизбула и Иран отрекоха да имат връзка с атентата в Бургас

 

Въпреки, че вчера специалисти по сигурността видяха почерка на Ал Кайда или Хизбула, а израелският премиер обвини директно за кървавата баня Иран.

 

Израел прибира ранените си с мащабна медицинска евакуация, правителственият самолет извозва уплашените

 

Още снощи в Бургас кацнаха лекарски екипи от Израел. Заедно с българските си колеги те са установили, че състоянието на всички 29 пострадали в МБАЛ-Бургас е стабилно и може да бъдат транспортирани до родината си, каквото е и желанието на пострадалите. Сред тях има две бременни жени и три деца, всички са в стабилно състояние.
Осем линейки вече започнаха извозването на израелските туристи до летище Бургас. Оттам те ще отлетят с оборудвани с апаратура самолети към Тел Авив.
За лечение у нас остават само най-тежко пострадалите.

Операцията по извозването освен с линейки става и с микробуси на бургаското летище, като в тях се качват пациентите, които могат да се вдижат сами и са по-леко пострадали. 
С решение на премиера правителственият самолет ще извози над 150 израелски граждани, които са пристигнали вчера в България или са тук от по-рано. Това са туристи, които не са пострадали, но желаят да се приберат в родината.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети