Фармацевтите хитрували, заподозря Атанасова

DenNews.bg
18.07.2012
размер на текста:

Фармацевтите, излезли вчера на протест срещу лекарствената политика на правителството, хитруват в опит да вземат няколко пъти по 2 лв. от Здравната каса за лекарствата, които се покриват изцяло от касата, обяви здравният министър Десислава Атанасова пред bTV.
Тя е категорична, че няма да води никакви преговори и намаление на цената на медикаментите с 2% ще има, пише и OFFNews.bg.
Близо 150 фармацевти протестираха вчера под прозорците на Атанасова срещу готвените законодателни промени.
“Всички мерки, които предлагам, са в интерес на пациентите и техни организации ни подкрепят“, обяви днес Атанасова. В подкрепа на своята теза тя изтъкна, че от 4 хил. аптеки в страната вчера са протестирали едва 150 – 200 души.
Един от основните аргументи на протестиращите вчера беше, че мярката с намаляване на надценките ще доведе до затваряне на аптеки в малките население места, където и без друго има недостиг на аптеки.
„Не смятам, че двата процента биха довели до затваряне на аптеки и това да стане факт в цялата страна. И в момента при сегашните надценки в 39 общини няма аптеки. След като мотивът за протеста на фармацевтите е социален – достъпът на пациентите до лекарства, защо тогава в тези населени места няма аптеки и сега“, попита здравният министър.
На въпроса не може ли да има по-нисък ДДС за лекарствата, както е в повечето страни от Европейския съюз, Атанасова отговори: „Диференцирана ставка на ДДС за лекарствата може да се обсъжда единствено в рамките на обсъждането на бюджета на държавата и на здравната каса, а не в средата на годината
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети