Единен фронт иска оставката на Цветанов ден след осъждането му

DenNews.bg
18.07.2012
размер на текста:

Исканата оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов събра леви и десни в парламента. Те поискаха Бойко Борисов незабавно да уволни вицепремиера часове след като той получи осъдителна присъда от Върховния административен. Цветанов бе осъден по жалба на Синдикалната федерация на служителите в МВР, според която заради негово бездействие родните полицаи търпят загуби.
Първата политическа атака срещу вътрешния министър дойде от Синята коалиция. Депутатът Ваньо Шарков призова "Борисов, отстрани Цветанов" от трибуната на парламента.
Червените пък ще започнат консултации за вот на недоверие на кабинета в областта на правосъдието и вътрешната политика, по-късно днес. Те ще изчакат официалното публикуване на доклада на Европейската комисия, който се очаква да бъде в силно критичен тон.
Според червените, изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод „постиженията” на МВР показват пълна неадекватност към сигналите и справедливите критики, които ЕК отправя към България, а оставането му на поста вътрешен министър е вредно за страната, категорични са от БСП, пише actualno.com.
Атака срещу Цветанов, дойде дори от страна на финансовият експерт и за кратко съветник на премиера Бойко Борисов Кольо Парамов. Той също поиска отстраняването на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
"Първо - от активен проводник на разкритията Цветанов остава сам пред портрета си в момент на България й е нужно нов стил на оперативно въздействие срещу бандитизма и олигархията. Второ: противоречието между съда и вътрешното ведомство е от 100 и повече години насам и Цветанов трябва да разбере, че сам срещу съдебната система е никой. Битката за него е вече история", подчерта Парамов пред БГНЕС.
Вътрешният министър получи вчера осъдителна присъда от ВАС, ден преди доклада на ЕК.
Той е осъден за бездействие, а именно че не е издал заповед за определяне размера, условията и реда за отпускане на безплатна предпазна храна и тонизиращи напитки на полицаите, които работят при специфични условия, криещи рискове за здравето или полагат труд на смени.
ВАС осъжда Цветанов да издаде заповедта в двумесечен срок от влизане в сила на решението. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.
Вътрешният министър оспорва жалбата с аргумента, че процедурата по издаването й е започнала.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети