Неизвестен извършител надупчи тръби на „Рила Газ”

Повредата е установена при изпитания на сигурността, компанията подмени всички тръби по улица „Иван Вазов” в Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
17.07.2012
размер на текста:

Видно е, че тръбите са повредени с умисъл.

Неизвестен извършител е надупчил тръби от газо- разпределителната мрежа, която компанията „Рила Газ” изгражда в Дупница. Щетите са прихванати при изпитания на мрежата на улица „Иван Вазов” в града. В края на седмицата наши читатели сигнализираха за неприятна миризма, разнесла се в целия квартал. Именно тогава, благодарение на изпитанията, е прихваната щетата.
„Всеки етап от изграждането до пускането в експлоатация на мрежата на „Рила газ” се съобразява със законовите изисквания, които предвиждат провеждането на технически изпитания. Целта ни е да гарантираме безпроблемното й функциониране и сигурността на нашите бъдещи потребители.
В посочения участък - ул. „Иван Вазов”, изпитанията по мрежата са приключили. При тях бяха установени пробиви в тръбите, като проведеният обстоен оглед породи съмнения за умишлени действия”, обясниха от „Рила Газ” за dennews.bg. Всички тръбопроводи в участъка, дори и на тези, по които не се констатирани пробиви, са подменени.
„Независимо, че това е свързано с много допълнителни разходи. За нас сигурността е най-важна и ние не пестим средства, за да я гарантираме”, категорични са от „Рила Газ”.
За изпитанията се използва специално вещество -одорант, тъй като природният газ е естествен природен продукт и няма мирис. Веществото одорант е част от задължителните мерки за безопасност и помага да се открие евентуален пробив в тръбите. „Одоранът е абсолютно безвреден, като цялата процедура е напълно безопасна. Тя гарантира високото ниво на сигурност на газоразпределителната мрежа при нейната експлоатация”, коментират от газовата компания.
Пробите по улица „Иван Вазов” вече са приключили, но се извършват изпитания в други участъци.
Очакванията на „Рила Газ” са подаването на газ да се случи най-късно до края на лятото.
„Задвижили сме издаването на необходимите документи. За жалост е трудно да се определи точна дата, защото това е свързано с много и продължителни процедури по финализиране на процесите по издаване на разрешителни в сектора. Всичко зависи от различни институции, които имат своите конкретни изисквания”, казват още от „Рила Газ”.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети