Двама арестувани с 300 кг тютюн готов за пушене

DenNews.bg
16.07.2012
размер на текста:

Двама души са арестувани с 300 кг готов за пушене тютюн при спеацакция на в с.Абланица, област Благоевград.
Специализирана полицейска операция под кодовото наименование “Тютюн” се провежда от служители на “Икономическа полиция” към ГД “Национална полиция”, съвместно с ОДМВР - Благоевград и РУП Гоце Делчев, информират от пресцентъра на МВР. Акцията е под ръководството на Районната прокуратура в Гоце Делчев и е стартирала днес на територията на Благоевград и село Абланица, община Хаджидимово. Операцията е с цел противодействие на незаконното разпространение на нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, което представлява престъпление по чл. 234 от НК. Чрез отработена схема се е избягвало плащането на дължим акциз, който в момента е в размер на 152 лева за килограм.
Служителите от ГД “Национална полиция” наблюдавали дейности по нерегламентирано разпространение на акцизни стоки в региона от началото на годината. В резултат на извършени оперативни действия било установено, че от района на село Абланица масово се извършва разпространение на нарязан тютюн на територията на цялата страна. Заявките за стоката се извършвали чрез съобщения в Интернет и в преки договаряния. Доставките се подготвяли във вид на колетни пратки и чрез куриерска фирма с офис в Благоевград се изпращали на клиентите от други населени места. Разплащането се извършвало с наложен платеж като сумата се приемала от куриера на пратката, предавала се в офиса и от там - на изпращача. За превозване на пратките се използвали автобуси от село Абланица до Благоевград. Доставките в града се приемали от лице, с което изпращачите имали договорка да ги предаде в офиса на куриерската фирма.
В хода на операцията са претърсени 6 адреса и един автобус. Иззети са над 300 кг нарязан, обработен, готов за пушене тютюн, по-голямата част - подготвен в пратки по един килограм и адресирани до различни получатели в страната. Открити са и машина за рязане на тютюн, множество товарителници, доказващи вече изпратени количества, тефтери с отчет на пратки и клиенти, мобилни телефони и кореспонденция.
Образувано е досъдебно производство срещу А.Л./44 г./ и И.А./48 г./ , и двамата от с. Абланица, за извършено престъпление по чл.234 от НК. Продължават процесуално следствените действия по случая.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети