Неправителствени организации дават оценка на дупнишкия съд

DenNews.bg
15.07.2012
размер на текста:

Прозрачно и етично ли работят магистратите в Дупница, за това оценка ще даде мрежа от неправителствени организации, извършила тримесечно гражданско наблюдение в съдилищата на шест града от Югозапада.
Проект „Правосъдие близо до хората: втора фаза” обхвана осем съдилища в Благоевград, Кюстендил, Дупница, Перник, Петрич и Разлог.
Изводите и препоръките към дупнишките съдии ще бъдат представен на брифинг утре.
Целта на доклада е да покаже как гражданите възприемат процесите в съдебната институция. От НПО мрежата не поставят оценка на окръжните и районни съдилища как водят делата или дали са справедливи решенията.
Проектът има за цел да подобри отчетността, прозрачността и етиката в съдебната система в България чрез механизъм за успешно гражданско наблюдение на съда на национално ниво.
Наблюдавани са ключови области от съдебната дейност като етично поведение и конфликт на интереси; отчетност, публичност и прозрачност; случайното разпределение на постъпилите съдебни дела и публикуване на съдебните актове на електронните страници на съдилищата; младежко и детско правосъдие – Закон за закрила на детето, Семеен кодекс, Закон за защита от домашно насилие, Указ за борба с дребното хулиганство, Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт е уникално гражданско обединение за подкрепа на съдебната реформа в България. В мрежата участват над 50 местни граждански организации с опит в демократичните реформи. Мрежата е създадена през 2007г. от Центъра на НПО в Разград, който е лидер в областта на гражданското наблюдение на съдебната система.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети