Половинчати мерки за синята зона и паркингите потушават напрежението сред дупничани

Таксата остава 1 лeв, пускат нова автобусна линия и дават 2 часа гратис за парка, докато се монтират паркометри

Даниела Методиева
13.07.2012
размер на текста:

С половинчати мерки общинските съветници днес опитаха до потушат напрежението сред дупничани заради новата цена от 1 лев за час престой в синята зона и платените паркинги. Таксата за престой на паркинга на парк „Рила” също остава 1 лев, но пък там се въвежда гратисен период от 2 часа. Той ще важи дотогава, докато бъдат монтирани паркометри, когато цената отнова става 1 лв. за час престой. Тук съветникът от БСП Иван Шопов обърна внимание на факта, че може да се стигне до надхитряне между служителите от "Пиркинги и гаражи" и посетителите на парка. Защото те можели с много умела хватка да избегнат плащането на таксата за целия ден. А това щяло да стане, като излязат за малко с колата от паркинга преди изтичането на 2-та часа, да отскочат да си напазаруват от някой магазин нещо и като се върнат, отново за ползват гратиса. И така, докато свършело работното време на паркинга.

Управителят на Паркинги и гаражи Елена Малчева сама е определила работното време на паркинга на парк Рила

За сметка на оставените стари цена за синята зона и паркинга, общинските съветници гласуваха извънредна докладна за откриване на нова автобусна линия от Спортната зала до парка, като курсовете ще се изпълняват на всеки 30 минути. Докладните на групата на БСП таксата да бъде намалена на 50 стотинки, а паркингът на парка да стане безплатен, бяха отложени за гласуване на извънредна сесия с мотива, че не са престояли на сайта на общинския съвет най-малко 14 дни. За свикването на извънредна сесия групата на БСП успя да събере необходимата подкрепа на 13 съветници от останалите групи-
Споровете между съветниците около синята зона и паркингите в Дупница в община Дупница продължиха през цялата сесия, а предложенията на съветниците от от БСП бе определено от техните опоненти просто като едно политическо говорене. И д-р Матей Попниколов от ГЕРБ и Стоян Шушков от ДСБ обърнаха внимание на колегите си от БСП, че ако наистина са искали докладната за новите цени на синята зона да отпаднат, е трябвало да направят това в законоустановения 14-дневен срок, а не да изчакат то да влезе в сила и едва тогава да започнат и събирането на подписка. Станислав Павлов обясни, че недоволството сред дупничани след влизането в сила на решението ги е мотивирало да започнат и събиране на подписк, като до този момент тя е подкрепена от 1 400 дупничани. В подкрепа на бившите си съпартийци от БСП скочи независимият Първан Дангов, който отново припомни думите си от сесията на 15-и юни, когато бе гласувано това решение, че то ще доведе до напрежение сред хората. И прогнозира, че проблемите ще продължат да се задълбочават. При което съветникът от ГЕРБ д-р Матей Попниколов скочи и го обвини, че се вживява в ролята на омбудсман и ментор на дупничани. Но д-р Лорета Попниколова за пореден път обърна внимание на факта, че предложението на групата на ОДС да се въведе само вход за парка е било по-разумно и ако беше прието нямаше да доведе до нагнетяване на напрежение сред  дупничани, които сега спират по нивите и на пътя за село Бистрица.
На въпрос на Дангов защо синята зона, паркингите на центъра и този на парк Рила са с различно работно време, юристът на ОбС Милен Попов отговори, че в приетата от 15-и юни наредба е определено работното време да бъде 10 часа, но не и в какъв часови пояс. А специално за паркинга пред парка работното време от 10 до 20 ч. било въведено по разпореждане на управителят на „Паркинги и гаражи” Елена Малчева, която обясни пред съветниците защо е решила то да бъде различно от това на останалите, на които таксата за час престой се събират от 8 до 18 ч.
Елена Малчева обясни, че на парка сутрин рано никой не ходел, а досега най-голямата такса за престой била едва 3 лв. Защото хората идвали малко преди обяд, а най-много посетители спирали към 17-18 ч. след края на работния ден. Така и не стана ясно защо паркингът на парка работи и в почивните дни, след като останалите на центъра на Дупница са само в работни дни.
Председателят на местния парламент Ивайло Константинов обясни, че идеята на местното ръководство била да бъде въведен ред в центъра на града и това било постигнато. В негова подкрепа се изказа и Елена Малчева, която обясни, че с таксата от 2 лева за цял ден престой досега се злоупотребявало. Защото хората си позволявали да стоят по кафетата колкото си искат, след като си свършат работа. А сега действали по-експедитивно и максимум до 1 час приключвали всичките си задачи. Освен това социално слабите, които щели да бъдат засегнати най-много от вдигане на таксата за час престой, пътували с автобуси. Дори тя самата ползвала градски транспорт, а на стари и болни хора, които идвали с коли, за да отидат на преглед в поликлиниката, им се опрощавала таксата от 1 лев по нейно разпореждане и дори в нарушение.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети