„Разбиване” удари наркомрежа в София

DenNews.bg
13.07.2012
размер на текста:

Операция с кодовото име „Разбиване” удари мрежа за пласиране на наркотици на територията на София.
След проведено разследване в жилищата на петимата пласьори са открити над 7 кг амфетамин, канабис, оръжия и боеприпаси.
Криминалистите на СДВР са установили самоличността им-М.М. /29 г./ -Дългия, М.Ц. /25 г./, Н.Д. /23 г./-Фокси и В.П. /32 г./. М.М., регистриран за кражби, грабежи, многократно задържан за разпространение на дрога и осъждан, се подвизавал в квартира без адресна регистрация в ж.к. „Люлин”, в същия квартал живеели и останалите. Стар познайник на полицията бил и Фокси, който се занимавал с разпространение на дрога. По първоначални данни Дългия отговарял за организирането на сделки с по-големи количества наркотици на територията на столицата. Той се придвижвал с л.а.„Ауди А6” комби, информират от пресцентъра на МВР.
След установяването на главните участници в престъпната схема вчера криминалистите организирали наблюдение на адреса, където се намирала квартирата на М.М.. Така минути по-късно той бил забелязан да се качва в л.а. „Опел Тигра”. Пред жилищна кооперация в трети микрорайон взел М.Ц. и спрели пред магазин от голяма хранителна верига в седми микрорайон. М.М. влязъл в магазина със сак, който предал на В.П.. Разследващите осигурили наблюдение и над В.П. Видели го как със сака в ръка се качил в л.а. „Сеат Леон”, шофиран от непознат мъж. Те спрели на бул. „Александър Стамболийски” в близост до жилищен блок. Шофьорът влязъл в първия вход и явно предал сака на някого. Минути преди да тръгнат отново с колата двамата мъже били задържани. Служителите установили самоличността на непознатия – И.Х. /34 г./ от София, известен на органите на реда за множество измами. По същото време полицейски екип задържал пътуващите в опела М.М.-Дългия и М.Ц.. техният съучастник Фокси бил засечен пред жилищния блок, в който живеел. Било изяснено, че като склад за наркотици те ползвали гаражна клетка, намираща се наблизо. Там били открити пет пистолета – „Макаров” със заличени номера, четири газови, един от които също със заличени номера, четири кутийки с боеприпаси, над килограм амфетамин, 300 грама канабис, везна и голям брой самозалепващи се пликчета.
Последвали претърсвания и на жилищата на задържаните и техните автомобили. От сеата, собственост на В.П., било иззето пакетче, съдържащо около 10 грама амфетамин, а от жилището на И.Х.-сак с пет плика амфетамин с общо тегло пет килограма и триста грама. Обискиран бил и апартаментът на Дългия, където са открити няколко грама марихуана в пакетчета и сгъвка, 25 таблетки екстази, три грама хероин, три сгъвки кокаин, около грам вещество на кристали. Във фризера в жилището на М.Ц. криминалистите попаднали на около един килограм амфетамин и кутия от дискове с полепнало вещество по повърхността. В дома на Фокси бил задържан и непълнолетният му брат, чиято съпричастност към престъпната дейност на групата се изяснява. При последвалото претърсване на апартамента са намерени 1500 лева, 100 грама амфетамин, везна със следи от прахообразно вещество. Иззети са мобилните им телефони и СИМ-карти. Общото количество на открития наркотик е над 7 кг амфетамин и 400 гр канабис, уточняват от СДВР. Открити са и счетоводни документи, които доказват отчетността на групата, занимавала се с наркоразпространение на територията на Трето и Девето РУП в София.
Петимата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Днес материалите по случая ще бъдат докладвани на Софийска градска прокуратура. Разследващият екип продължава работата по документирането му.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети