Рестарт на Супер Паничище

DenNews.bg
12.07.2012
размер на текста:

Община Сапарева баня рестартира проектът Супер Паничище, който предвижда изграждането на нови хотелски комплекси и ваканционни селища с 5000 легла, административен център, центрове за търговия, услуги, питейни заведения и др.
Това става ясно от страницата на РИСОВ-Перник, където е публикуван доклад за оценка за съвместимост на подробен устройствен план на Паничище.
„ВНИМАНИЕ - ново застрояване в Рила и възраждане на проекта Супер Паничище, който спряхме преди време! Община Сапарева баня предлага презастрояване на Паничище! На фона на горещата подкрепа на кмета Сашо Иванов за скандалните промени в Закона за горите, на страницата на РИОСВ Перник беше публикуван доклад за оценка за съвместимост на подробен устройствен план на Паничище”, алармира коалицията „За да остане природата в България”.
„И всичко това не долу до Сапарева баня, където местните хора да имат приходи от туризъм, а горе - на 1500 метра надморска височина върху вековните рилски иглолистни гори. Поредното застрояване, поредните грозни хотели за сметка на нашите гори и планини! Докога?!?”, се казва в позицията на коалицията на официалния им сайт, където е публикувана и извадка от доклада.
Предвижда се курортният комплекс в Паничище да представлява структурно звено на ОУП на туристически ски център „Паничище – Езерата – връх Кабул”, за който е изготвен и в процес на съгласуване Общ устройствен план от март 2006 г. В
плана са обособени следните образувания:
- писти за алпийски дисциплини (10 -14);
- писти за бегови дисциплини (3);
- туристически пътеки, които могат да се ползват като ски-пътища (7-9);
- кабинков лифт от Сапарева баня до Паничище;
- седалкови лифтове (8-11);
- ски влекове (8); зона за екстремни спортове и делтапланеризъм (1)
- обекти за подслон и обслужване с капацитет 6485 - 6665 легла в т.ч.
Заключение:
Реализацията на ПУП няма да има пряко въздействие върху структурата и функциите на защитена зона „Рила” BG 000495 тъй като не се засяга нейна територия.
От „За да остане природата в България” припомнят и какво се случваше до момента, във връзка с реализирането на инвестиционните намерения на "Рила Спорт".
- Построиха лифт до хижа Рилски Езера без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), без оценка за съвместимост и без концесия в изключителна държавна собственост (една трета от лифта е в Национален парк "Рила")
- Асфалтираха и разшириха горски път без да му правят ОВОС
- Строейки пътя са отнели над 1 декар (по оценки на Джевдет Чакъров дадени в предишния парламент) от площта на Национален парк "Рила"
- Строейки пътя и долна станция на лифта причиниха свлачище през 2010 г.
- С тези си действия станаха повод за наказателна процедура срещу България за неспазване на екологичното законодателство на ЕС
- Допуснаха "неизвестен извършител" да изсече просека за ски писта в общински имоти с вековни гори над х. Пионерска до х. Рилски езера без нито едно разрешително.
И за всичко това - за нарушителите последствия до момента няма, се казва още на сайта.
Вижте още ТУК
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети