Мумии на франкенщайновци изумиха британски археолози

DenNews.bg
11.07.2012
размер на текста:

Франкенщайн не е само художествена измислица, а реалност. Това доказаха британски археолози, работили 10 г. над две мумии, съставени от частите на различни човешки тела.
Мумиите, на мъж и жена, са „сглобени” преди новата ера, а тълкуванията за причините са няколко-от ритуал за свързване на няколко рода, до възможността те да са служили като своеобразен документ за собственост върху земята.
Останките са били намерени още през 2001 г. на един от островите край бреговете на Шотландия, пише БГНЕС, цитирайки „Лайв сайънс“.
Телата са намерени под основите на голяма сграда на около 3000 години, но самата „рекомбинацията” е извършен в различно време - на мъжа през 1440-1260 г. пр. Хр., а на жената през 1310-1130 г. пр. Хр.
Мъжката мумия е съставена най-малко от частите на трима души, а женската - от 4. Това е било установено чрез анализ на ДНК и на останките.
Ако се съди по спецификата на мумифицирането, то е било извършено в блатата, разположени недалеч от мястото на разкопките. Радиовъглеродният анализ пък е показал, че от момента на смъртта на хората и последвалото мумифициране до тяхното погребение под основата са изминали повече от 600 г.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети