Жителите на село Джерман скочиха срещу проекта за регионално депо

От днес тръгва подписка, хората не искат да ги тровят, след като в земите им ги има вече и пречиствателната станция за отпадни води, и най-големия пункт за вторични суровини в Югозапада

Даниела Методиева
11.07.2012
размер на текста:

Джерманци са категорични, че няма да допуснат на тяхна територия да се изгради депото

Жителите на дупнишкото село Джерман скочиха срещу готвения от общината проект за изграждане на регионално депо за битови отпадъци в границите на тяхното землище. Това категорично бе заявено на общоселско събрание, на което бе взето решение от днес да стартира подписка, от която да стане ясно каква е волята на джерманци. А те са против това да бъдат тровени и от депото, след като в тяхното землище работи пречиствателната станция за отпадни води, както и най-големия пунк за вторични суровини в Югозападна България- този на бизнесмена Кольо Илиев.
На общоселското събрание бе избран и Инициативен комитет, който да отстоява правата на жителите на село Джерман, и чийто председател е бившият общински съветник и бивш кмет Борислав Тасков. В него влизат още и селският свещеник отец Кирил Василев, бившият директор на ТЕЦ „Бобов дол” Кирил Бурановски, Венец Ангелов, Светослав Димитров, Володя Владимиров и Димитър Василев.

Срещата бе ръководена от кмета Ангел Цветков и секретарката му Нели Граховска


„Не можем да разберем защо когато стане въпрос за подобни проекти, все към нашето село погреждат всички уравници досега. При положение, че сме едно от най-големите села в общината, а имаме най-малко земи- едва 4 500 дка. А местността Спротива, където иска сегашното общинско ръководство да прави депо за преработка на битовите отпадъци, доскоро беше житницата тук. Да не говорим, че пътят, по който ще минават камионите минава и през един от кварталите в Дупница „Ценеви”, а по него минават достатъчно камиони за пункта за вторични суровини.

Борислав Тасков оглави инициативния комитет


Исканият от общината терен за депо се намира в съседство с много частни имоти, които са с посеви. Тук целогодишно пасат цели стада на скотовъди от нашето село и от съседните- Грамаде и Блажиево. Да неговорим, че те също ще бъдат доста засегнати от този проект. Според нас проектантите изобщо не са идвали на място, за да видят за какво става въпрос, а явно работят само по предоставената им карта. А те не виждат ли, че исканият терен за депо се намира само на 500 метра от река Джерман и село Блажиево, на 1 500 м. от село Джерман и на 800 м. от с. Усойка. А това е грубо нарушаване на Наребда № 7 на Министерство на околната среда и водите, според която изискването е такива депа да отстояват от 2 000 до 3 000 метра от населени места. Ние ще търсим и съдействие от български и международни експерти по отпадъците и тяхното компостиране, но няма да оставим така нещата и ще защитаваме правата си докрай, заяви пред dennews.bg председателят на инициативния комитет Борислав Тасков.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети