Со кротце или со малко кьотек. ОбС-Бобов дол се чуди за орязването на заплатите

Десислава Панайотова-Янкова
08.06.2012
размер на текста:

Валери Радлев е изразил негативното си мнение с две изречения във внесената докладна.

Общинските съветници в Бобов дол умуват как да реагират на законовата промяна, орязваща заплатите им наполовина. Неприятната изненада, сервирана с писмо от областния управител на Кюстендилско, дава указания месечните възнаграждения на съветниците да бъдат намалени от 60% от средната брутна заплата в общинска администрацията на 30%. Това се налага заради промяна в Закона за държавния служител, предложена от депутатите от ГЕРБ и приета от парламента в началото на месец май.
Заместник-председателят на ОбС-Бобов дол Валери Радлев вече е внесъл докладна за орязването, но не е спестил негативния си коментар.
„По мое мнение поправките са удар по местното самоуправление. Но законът си е закон и нека тежи на съвестта на управляващите”, пише в докландата с иначе напълно делови тон.
„Това е популизъм от страна на ГЕРБ. Законът е променен тайно между първо и второ четене в парламента. Предложението е прието без да бъде подложено на публично обсъждане и дебат в Националното сдружение на общините и в Сдружението на председателите на Общински съвети”, коментира за dennews.bg Радлев.
По новата формула съветниците в Бобов дол ще се разделят със заплатите от 250 лв. Месечното им възнаграждение ще бъде максимум 125 лв., без значение дали и в колко комисии към местния парламент участват.
„Ето и това е подигравка. Записано е, че 30% е максималният размер, т.е. дори и с участие в комисии тази сума не може да бъде надхвърлена”, обясни още Радлев.
На предстоящите комисии преди сесията на 20 юни той ще предложи на колегите си да бъде подкрепена декларацията на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, която категорично възразява срещу промяната.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети