КТ „Подкрепа” в Дупница започва безплатно обучение по безопасност на труда

Светлана Пилева-Блатска
08.06.2012
размер на текста:

КТ „Подкрепа” в Дупница започва безплатно обучение по безопасност на труда по проект „Подкрепа за достоен труд”. Това стана ясно по време на Кръгла маса между представители на общинските администрации в Дупница, Бобов дол и Сапарева баня,синдикатите, Бюро по труда и служби по трудова медицина.
На срещата стана ясно, че в общините все още не са изградени съвети по безопасност на труда, а това е залегнало като изискване в закона.
Презентацията на проекта бе направена от старши експерта по безопастност и здраве при работа Кирил Бинев.Според него интерес за запазване здравето на хората при работа има не само от страна на работещите в региона, а и на живеещите в него. Бинев съобщи, че в последният изтекъл мандат в трите общини не е имало съвет за безопасни условия на труда , но се надява това да се промени в настоящето управление.
Има държавна стратегия, подчинена на европейските норми, която трябва да бъде изпълнена до 2013г., допълни експертът. Институциите трябва да проявят разбиране и да осъзнаят, че създаването на такъв общински съвет е в техен интерес.
Лидерът на КТ “Подкрепа” Любка Георгиева информира, че работодателят е длъжен да плаща на избраните хора, които да отговарят за безопастността. Тя допълни, че започват обученията на училища и детски градини в Дупница, като в периода ще бъдат сформирани две групи, едната сега през юни месец, а другата през юли. Това обучение ще бъде безплатно, като КТ “Подкрепа” се опитва да помогне на работодатели и работници да създадат заедно една безопасна среда.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети