Човешка грешка причинила взривовете край Петолъчката

DenNews.bg
06.06.2012
размер на текста:

Взривовете край Петолъчката вероятно са причинени от човешка немарливост, тъй като има нарушения в правилата за съхранение на боеприпаси в изгорелите складове, обяви зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, пред bTV.
Не са спазени и някои от предписанията за безопасността на труда.
Според министър Радев, искра от кибрит или запалка, също не се изключват като причина за инцидента. Той обясни, че на мястото около взрива са намерени части от мобилни телефони, чието използване е било забранено на работниците, поради спецификата на работата.
“Вече знаем, че в хранилището е имало над 10 тона боеприпаси, което е по-голямо от допустимото количество, има и нарушения в правилата за съхранението им”, каза Валентин Радев и допълни, че е започнала проверка на документите на фирмата, стопанисвала склада.
Тримата изчезнали работници, все още не са открити и ако това не стане в следващите часове, ще се наложи навлизане на спасители с бронирана техника на мястото на избухналите складове. Припомняме, че мъжете са били на смяна в момента на взривяването на първия склад за обезвреждане на боеприпаси. Установена е самоличността им.
Както писахме, в Лозенец, експерти от РИОСВ са започнали замерване на въздуха и водата на всеки час. Засега няма наличие на замърсяване, което да застрашава живота на хората.
Представители на ВиК също са в района за микробиологични проби на водата. След като са готови резултатите, ще бъдат съобщени.
Призовават се гражданите, които забележат някакви отломки от боеприпаси, веднага да сигнализират на тел. 112.
Движението в района на пътен възел Петолъчката продължава да е отклонено и днес: от София за Бургас по главен път I-6 – през Ямбол – Средец – Бургас или с. Драгоданово - Зимница – Ямбол; от Бургас за София през Средец – Ямбол. Пътуващите за Котел минават през Сливен – Ичера- Градец – Котел, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети