Избор на лекар само срещу втора осигуровка

DenNews.bg
05.06.2012
размер на текста:

Промяна в нормативната уредба ще регулира по-прецизно практиката за избор на лекар или екип. Правото на избор ще имат само за пациентите, които се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, а самото заплащане ще става от фонда. Това предложение ще бъде направено от здравния министър Десислава Атанасова, става ясно от нейно интервю пред БТА.
Според Атанасова с тази промяна ще се прекрати практиката здравноосигурените паценти да заплаща допълнително избор на екип в болница.
„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти“, смята министърът, пише dnes.bg.
Според здравния министър здравното осигуряване е законово задължение и тези, които не си плащат вноските са в нарушение.
Наскоро Министерският съвет прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание. С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство.
„Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи“, коментира здравният министър.
Здравнонеосигурените лица най-общо се делят на три основни групи. В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, във втората група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат. Третата група неосигурени са социално слабите хора.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети