Брюксел чака Николич на първа среща със „Сребреница” наум

DenNews.bg
05.06.2012
размер на текста:

Под командването на генерал Ратко Младич през лятото на 1995 г. босненската сръбска армия изби около 8000 мюсюлмани. Снимка: Reuters/ Архив

Брюксел чака новият президент на Сърбия Томислав Николич с едно наум – „Сребреница”. Седмици след като спечели изненадващо изборите пред досегашния държавен глава Борис Тадич и дни преди да замине на първо официално посещение в Европейския съвет, Николич излезе отрече клането от 1995 г.
„ЕС нееднократно е определяла събитията в Сребреница от юли 1995 г. като отвратително престъпление срещу цялото човечество”, съобщи на пресконференция говорителят на комисията Пиа Хансен и добави, че ЕС решително отхвърля всякакви опити за пренаписване на историята, пише БГНЕС.
„Клането в Сребреница е геноцид, не трябва никога да го забравяме и не трябва да позволяваме никога подобно нещо да се повтори”, посочи още говорителят.
Очаква се сръбският президент да бъде приет от председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу на 14 юни.
Клането в Сребреница е най-жестокото престъпление срещу цивилини в Европа след Втората световна война. През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани.
За това престъпление пред Хагския трибунал са изправени Ратко Младич и бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети