Утре България ще гледа минаването на Венера пред диска на Слънцето

dennews.bg
05.06.2012
размер на текста:

На 6 юни 2012 г. (сряда), при добри метеорологични условия, от територията на България ще може да се наблюдава преминаване (пасаж, транзит) на планетата Венера пред диска на Слънцето, информират от БАН.
Явлението започва на 6 юни в 1:09 през нощта, но в България ще може да се наблюдава едва след изгрева на Слънцето (в 5:29 за Варна и в 5:49 за София).
По време на пасажа в продължение на около 2 часа ще се вижда как планетата Венера бавно преминава пред диска на Слънцето. В 7:38 (за София) е т.нар. трети контакт, когато дисковете на Венера и Слънцето ще се допрат вътрешно и планетата ще започне да “излиза” от Слънчевия диск. Явлението ще приключи, когато планетата напусне изцяло диска на Слънцето в 7:55 (за София).
Видимият диаметър на Венера по време на пасажа ще е около една ъглова минута, което означава, че тя ще може да се наблюдава и с просто око като малка черна точка по диска на Слънцето. Поради яркостта на Слънцето и произтичащата от това реална опасност от увреждане на зрението, наблюденията трябва да се извършват задъжително с предпазен филтър – примерно очила за наблюдаване на слънчево затъмнение с черен полимер номер 04299 (при наблюдение с просто око) или обективен слънчев филтър Mylar (при наблюдение с оптични уреди – телескоп).
Явлението ”пасаж на Венера пред диска на Слънцето” се наблюдава през 8, 105.5, 8, 121.5, 8, 105.5 и т.н. години. Поради тази особена цикличност следващият пасаж на Венера ще е на 11 декември 2117 година, а следващият, видим от територията на България на 8 декември 2125 г. Ето защо пасажът на 6 юни ще е едно уникално явление, за което си струва да станем рано и да го наблюдаваме поради реалната възможност да пропуснем следващия.
По време на пасажа с помощта на телескоп може да бъде забелязана и атмосферата на Венера, като размит ореол около диска ѝ. Интерено е също и явлението „ефект на черната капка”, което ще може да се наблюдава само с телескоп около моментите на “излизане” на планетата от диска на Слънцето.
Подробна информация за това явление е публикувана в Астрономически календар за 2012 г. издание на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН, както и на интернет сайта на Националната астрономическа обсерватория – Рожен: http://www.nao-rozhen.org/astronomical_phenomena/fr.htm
Приятно гледане !

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети